Over

Voice Training Centre.

Een opleidingscentrum en webshop met de focus op stemtherapie en -training. Een platform van logopedisten, voor logopedisten. Onze missie is om onze passie voor het vakdomein door te geven aan de hand van kwalitatieve opleidingen.

over Voice Training Centre

Over Anouk

Als ervaren stemcoach en logopedist ben ik de voorbije 5 jaar uitsluitend bezig geweest met de begeleiding van mensen met stemproblemen, professionele sprekers en zangers. Zo heb ik op tal van plaatsen gewerkt om mijn kennis over stemtherapie te verdiepen en volg ik jaarlijks ontzettend veel opleidingen.

Mijn missie is om mijn passie voor stem te delen met andere logopedisten, een sterk netwerk uit te bouwen en te leren van elkaar. Het is hoog tijd dat we ons eiland verlaten en elkaar niet klein houden maar versterken.
Iedereen kan leren en iedereen moet ergens starten. Ik ben in het verleden vaak gebotst op het feit dat anderen hun kennis niet wouden delen en -schijnbaar- willen afschermen.

Met Voice Training Centre wil ik een internationaal centrum zijn voor stemtherapie en -training. Ik wil andere, ervaren stemtherapeuten aan het woord laten en onze visie verspreiden. Kwalitatieve opleidingen over ons vakdomein zijn nog steeds zeer schaars en vaak worden er online heel wat zaken aangeboden waarvan de wetenschappelijke en medische kennis ontbreekt of enkel zeer theoretisch is. De combinatie van praktijk en theorie zijn steeds heel belangrijk voor mij. Na een opleiding concreet aan de slag kunnen gaan, is cruciaal.

Ik heb ondertussen een netwerk uitgebouwd van stemtherapeuten over heel Vlaanderen die zowel mijn stemtraject als verdiepingstraject hebben gevolgd. Daarnaast komen we tweejaarlijks samen om onze kennis te blijven bijscholen. Op die manier tracht ik patiënten door te verwijzen naar de juiste therapeut in hun buurt.

Ondertussen focus ik me voornamelijk op het blijven innoveren, bijleren en optimaliseren van ons beroep. Maandelijks kan je mij vinden in het Europa Ziekenhuis Sint-Elisabeth in Ukkel (Brussel) waar ik samen met een NKO-arts stemconsultaties organiseer. Op die manier zit ik op de eerste rij om patiënten te adviseren en door te verwijzen en doe ik wat ik het liefste doe.

Hoe het allemaal begon

Mijn stem, dat is voornamelijk een persoonlijk project.
Ondertussen ben ik reeds 20 jaar bezig met mijn eigen stemontwikkeling. Ik startte als 9-jarige met piano en vulde mijn zomers met muziekkampen waar ik zang en piano koos.
Dat is de start. De start van dit. De start van mijn passie.
Ik volgde als student klassieke zang, improvisatie lessen, singer-songwriting en tot 3 jaar geleden nog jazz zang en close harmony. Ondernemen heeft deze passie even aan de kant gezet maar I’ll be back. Als je me kent, ga je me steeds zingend en dansend zien passeren. “Mijn leven is een musical”, zeg ik vaak tegen mijn vriend.
De keuze voor logopedie was eigenlijk vanzelfsprekend. Ik ben zeer sociaal, wil mensen helpen en ik hou van het gesproken woord en -uiteraard- de stem. Tijdens mijn laatste masterjaar startte ik met de Postgraduaat Stem aan de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. Dat heeft absoluut mijn passie voor het vak aangewakkerd. Ik had al een eigen website voor stemtherapie alvorens ik startte. Een duidelijke visie en missie!

Eens gestart in het werkveld, ontdekte ik dat het niet zo eenvoudig was om opleidingen te vinden maar daarnaast ook patiënten. Heel wat groepspraktijken focussen zich namelijk op kinderen met leer- en taalstoornissen. Ik was er al snel achter dat mijn passie daar niet lag. Zo ben ik stilaan mijn eigen weg gaan creëren. Ik heb een netwerk uitgebouwd in de groepspraktijk waar ik toen werkte zodanig dat ik 50% van mijn tijd stemstoornissen kon behandelen.

Toch wou ik meer. Ik wou het anders, beter en op mijn manier. Ondernemen heb ik dan ook met de paplepel meegekregen. Na een aantal persoonlijke gebeurtenissen, heb ik in 2019 de stap gezet om een eigen praktijk op te starten in Brussel. En zo is het begonnen… Het begin van een sneltrein met heel wat hobbels en zijwegen maar steeds met één doel: mensen een stem geven. Dit betreft patiënten in hun weg naar een betere stem maar daarnaast ook logopedisten die zich verder willen specialiseren of het anders willen, waar ik me in mijn traject digitaliseren dan weer heel hard op focus.

Durf te kiezen voor jezelf en voor je passies en dan zal je zien dat je dromen vanzelf uitkomen.

Groepstrajecten

Tijdens één van de groepstrajecten gaan we samen aan de slag voor 4 tot 6 maanden. Het is een intensief traject met ondersteuning, live sessies en online cursus. Samen leren, samen groeien. Een sterk netwerk van logopedisten.

Opleiding

Master Logopedische en Audiologische Wetenschappen – Universiteit Gent
Masterproef: De Validatie van de Nederlandstalige Singing Voice Handicap Index-10
Postgraduaat Stem – Thomas More Hogeschool (academiejaar 2016-2017)
Postgraduaat Podcasting – Artevelde Hogeschool (academiejaar 2021-2022

Navormingen

2021: The Power of Storytelling – Rotterdam Management School
2021: Stemacteren en voice-over – Stemacteren, Utrecht
2021: Hartcoherentie coach opleiding – Louis Van Nieuland
2021: Basisopleiding stemacteren, dubbing en voice-over – Make Some Voice, Antwerpen
2021: Evidence Based Stemtherapie Novafon, NLVVT programma – Novafon Duitsland
2021: Vox Phonetography – Thomas More Hogeschool
2021: Vocal massage and myofascial release for elite vocalist – Stephin King , Voice Care Centre, London
2021: Universal Voice System: The Basics – Alberto Ter Doest, Amsterdam
2020: Online cursus ‘Novafon en intra-orale hulpstukken’ – Novafon Duitsland
2020: Online cursus ‘Novafon en stemtherapie’ – Novafon Duitsland
2020: Online basisopleiding: Novafon binnen logopedische therapie – Novafon Duitsland
2020: Online cursus “Speak Up” – Stephanie Van Moen
2020: Lax Vox: Introduction workshop – Katrien Eerdekens & Gert Leunen

2019: Biofeedback en trigger points – Einders Educatie, Eindhoven
2019: Spreken voor publiek – Centrum voor afstandsonderwijs
2019: Basiscursus OMFT: Logopedie en Tandheelkunde – Peter Helderop, KweC
2019: STEM Stijl, Techniek, Energie, Mind – Katinka Reiss, Eeklo
2019: Semi-Occluded Vocal Tract – Gert Leunen, Leuven
2019: Stem bij transgenders – Katrien Eerdekens, Antwerpen
2019: Clinical assessment of acoustic voice signals – Youri Maryn, Wilrijk
2018: Body and Voice, the link – Emmanuelle Trinquesse, EVTA.be
2018: Mindfulness voor kinderen en jongeren – Peggy Carlier, Sig vzw
2018: Manuele facilitatie van de larynx deel B – Vives Hogeschool, Brugge
2016 – 2017: Postgraduaat Stem – Thomas More Hogeschool, Antwerpen
2017: Kinderheesheid – Marc De Bodt, Sig vzw
2017: Manuele facilitatie van de larynx deel A – Vives Hogeschool, Brugge
2017: Kinesiotaping voor logopedisten – Rob Stallinga, Den Haag
2016: Estill Voice Training System level 1 – Thomas More, Antwerpen
2016: Masterclass voor stemprofessionelen – Mind the Voice, Puurs
2014: Avondonderwijs Basis 1 Gebarentaal – VSPW, Gent
2003 – 2018: Piano/ jazz zang – Deeltijds Kunstonderwijs