WATCH, LEARN & ENJOY

Via mijn YouTube-kanaal post ik regelmatig video's om je te informeren en alvast aan de slag te zetten. Aanvullend bij deze video's schrijf ik hier steeds een korte blog. Bij sommige video's kan je een gratis brochure downloaden met meer informatie of een gratis videotraining volgen. 

#1      Stemzorg met mondmasker

Het afgelopen jaar werd spreken plots veel onaangenamer omwille van het verplicht dragen van een mondmasker. Je bent minder verstaanbaar en hebt de spontane neiging om luider te praten waardoor je je stem sneller zal overbelasten indien je niet de juiste techniek hanteert. 

Om stemvermoeidheid te voorkomen is het belangrijk om jouw stem voldoende op te warmen. Onze stembanden zijn spieren die net zoals elke andere

spier in jouw lichaam opgewarmd en getraind kunnen worden. Vaak opwarmen zorgt ervoor dat je de belastbaarheid van jouw stem gaat verhogen en minder snel hees zal zijn na een lange dag praten. Tijdens het spreken met een mondmasker vraagt het extra inspanning om verstaanbaar te zijn en gaan we vaak onze stem gaan forceren om luider te praten, met andere woorden: de belasting verhoogt.

Het dragen van een mondmasker zorgt ervoor dat jouw ademhaling wordt belemmerd. Vaak krijg je daardoor een benauwd gevoel en begin je daardoor sneller en oppervlakkiger te ademen. Dit werkt ademnood tijdens spreken in de hand. Ga op zoek naar deze natuurlijke, lage, middenrifademhaling. Laat je eventueel begeleiden door een app (bv. the breathing app, stresserasor pro...). Start op een uitademhaling en blaas rustig 6 tellen uit.

Het mondbeeld is bij het dragen van een mondmasker niet zichtbaar. We kunnen als luisteraar daardoor niet liplezen en zo gaat er voor de minder aandachtige luisteraar al heel wat informatie verloren.  Onze lichaamstaal, houding en gebaren zijn bijgevolg uitermate belangrijk.

 

Enkel tips:

  • Zet je woorden kracht bij door handgebaren te gebruiken

  • Hou je lichaamshouding open 

  • Richt je naar je gesprekspartner terwijl je aan het praten bent

  • Maak voldoende oogcontact

Ribeiro et al. publiceerde dit jaar (2020) al een eerste interessant onderzoek: Effect of Wearing a Face Mask on Vocal Self-Perception during a Pandemic. In dit artikel wordt bevestigd dat personen die een mondmasker dragen tijdens het spreken meer stemvermoeidheid ervaren, vocale ongemakken en inspanningen tijdens het spreken en moeilijkheden hebben om zichzelf verstaanbaar te maken. Tot slot geven ze problemen aan in het coördineren van hun stem en ademhaling. 

Meer weten?

#2      Stemopwarming met Lax Vox

Elke topsporter weet hoe belangrijk een goede opwarming is. Spieren opwarmen is essentieel om overbelasting te voorkomen. Beroepssprekers doen dit heel vaak niet. Ze beginnen aan een urenlange voordracht zonder enige opwarming. Nadien zijn ze helemaal op en hebben ze klachten zoals: stemvermoeidheid, heesheid, kriebel in de keel... Je stem is als spreker jouw instrument. Draag er dan ook zorg voor! Drink voldoende water (minstens 2 liter per dag) en haal een inhalator: ga aan het dampen.

De warme damp en water zorgen ervoor dat jouw stembanden goed bevochtigd en soepel blijven. Je kan zo'n inhalator ook aankopen via de webshop (klik hier: inhalator). 

Nu aan de slag met Lax Vox

Dit is een oefening waarvoor je een flesje water en een Lax Vox-tube nodig hebt. Vul het flesje voor 1/3 en steek de tube vervolgens in het water. Ga goed rechtop zitten en blaas vervolgens door de tube. Bubbel eerst zonder klank en doe het nadien zolang mogelijk op één toon. Bouw de intensiteit van de oefening stilaan op door steeds hoger en nadien ook lager te gaan. Zo stretch je alvast jouw stembanden.

Meer weten?

#3      De invloed van stress op je stem

Heb jij ook vaak een krop in de keel voor je moet spreken voor publiek? Gaat jouw stem plots de hoogte in tijdens stressvolle situaties? 

Je herkent het vast wel: een emotioneel moment en plots komt er geen klank meer uit je keel, een krop in de keel. Ook als spreker is het belangrijk om je stress onder controle te houden zodanig dat je stem niet plots te hoogte ingaat of gaat trillen. 

Stemtechniek is een belangrijk onderdeel om met meer zelfvertrouwen voor een groep te spreken maar authenticiteit als spreker blijft belangrijk. Deze gewaarwordigen kunnen een indirect gevolg zijn van de stress die je op dat moment ervaart. Niet alleen bij chronische stress (bv. burn-out, hyperventilatie...), maar ook bij acute stress (bv. presentatie, spreken voor publiek of groep...) kan onze stem plots tegenwerken. 

 

Om te begrijpen hoe ons lichaam op stress reageert, moeten we het even hebben over het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel in ons lichaam zorgt ervoor we op dit moment kunnen ademen, verteren en dat ons hart klopt. Kortom, het autonome zenuwstelsel is een ‘automatisch’ zenuwstelsel, waardoor verschillende processen in ons lichaam vanzelf kunnen verlopen zonder dat wij er aandacht aan moeten besteden. Wat je zeker moet onthouden, is dat er een zenuwstelsel is dat instaat voor rust en ontspanning en een zenuwstelsel voor actie. Deze twee zenuwstelsels vormen samen het autonome zenuwstelsel dat heel wat functies in ons lichaam reguleert. Een belangrijke zenuw is de nervus vagus en die heeft ook aftakkingen naar je stem. Indirect beïnvloedt je zenuwstelsel dus de spanning, positie en hoogte van je stem en strottenhoofd.

Meer weten?

#4      Het uitlokken van de tongpunt /r/

Je kan de /r/ vormen met jouw tongpunt of met de huig. In deze video geef ik 4 snelle tips om de tongpunt /r/ uit te lokken. Deze klank blijft één van de moeilijkste klanken en vaak heb ik in mijn praktijk journalisten en presentatoren die met een tongpunt /r/ willen spreken in plaats van een huig /r/. Beide zijn goed, zolang je maar consequent één /r/ kiest en ze niet door elkaar gebruikt!

De tongpunt /r/ is een stemhebbende klank die vooraan (apico-alveolaire klank) wordt gevormd. Met vooraan verwijs ik hier naar 'het bergje'. Dit is de plaats net achter jouw boventanden. Ga even met je tong over je verhemelte en zoek de juiste plaats. 

Het moeilijkste is het uitlokken van deze klank. Van zodra je dat kan, ben je al een heel eind. 

Ik geef je 4 manieren om deze trilling uit te lokken: 

1. Gebruik een wattenstaafje dat je heel snel op-en-neer beweegt. Ondertussen produceer je 'la la la', dit aan een steeds hoger tempo. 

2. Duw in je mondbodem met je duim. Je plaatst je duim tegen de onderkant van je kin en probeert zo je tong hoger te duwen. 

3. Stimuleer de trilling met behulp van een Voice Vibrator. Je plaatst deze vibrator aan de onderkant van je kin, in de mondbodem.

4. Start met liptrillen en plaats nadien je tongpunt op het bergje. Probeer de trilling verder te zetten met je tong  (tongtrillen).

Meer weten?

Liever individuele coaching door Anouk?